Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τίμησε με την παρουσία του την τελετή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας για την απονομή διπλωμάτων στη Σχολή Προπονητών Τοξοβολίας Γ Κατηγορίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Συνολικά 52 άτομα πήραν το δίπλωμα και είναι έτοιμα να εργαστούν ως προπονητές τοξοβολίας, δημιουργώντας τις βάσεις  για να βγουν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων τοξοτών.

Τον κ. Αυγενάκη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας Πέτρος Συναδινός, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Η αποψινή εκδήλωση κλείνει τον κύκλο με τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΤ, ένας κύκλος που τον ονομάζουμε θεσμική θωράκιση του αθλήματος. Εμείς τα τελευταία χρόνια σταματήσαμε να ζητάμε χρήματα, όπως κάνουν άλλοι στον αθλητισμό, το ξεπεράσαμε αυτό και προσπαθούμε να θωρακίσουμε το άθλημα. Πετύχαμε αυτά τα χρόνια με αγώνα, κόπο, μόχθο, δουλειά και χορηγούς, να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τα εξής: Ολυμπιακό προπονητήριο στο ΟΑΚΑ που δώσαμε το όνομα της Ολυμπιονίκου μας Ευαγγελίας Ψάρρα, νέα γραφεία, σχολικό πρωτάθλημα σε ετήσια βάση κάτι που λίγες Ομοσπονδίες έχουν καταφέρει, αναπτυξιακό πρόγραμμα πενταετίας, ηλεκτρονικό σύστημα με διεθνή βραβεία και τρεις διεθνείς διοργανώσεις που ήταν κερδοφόρες χωρίς να επιβαρύνουμε στο ελάχιστο την Πολιτεία. Το άθλημα μας λοιπόν έχει πετύχει ένα ρεκόρ, πέντε συνεχείς παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που λίγες Ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων έχουν καταφέρει. Οι προπονητές μας είναι πυλώνας ανάπτυξης και μέσα στους 52 βρίσκονται πολλοί παλιοί πρωταθλητές και ελπίζουμε να μεταδώσουν τη γνώση τους σε αθλητές σε όλη την Ελλάδα».

Αυγενάκης: «Η έλλειψη διαφάνειας στις Ομοσπονδίες είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί»

Στην ομιλία του ο κ. Αυγενάκης ανέφερε τις αλλαγές που θέλει να κάνει σχετικά με τις Ομοσπονδίες στο νέο αθλητικό νόμο που θα φέρει για διαβούλευση: «Χαίρομαι που είμαι εδώ σήμερα γιατί πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε στα παιδιά τα πρότυπα, πρότυπα που έχουν χαθεί. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πιο απλά, τα πιο απλά που όμως, δεν είναι τόσο εύκολα και αναφέρομαι στην ποιότητα, στο περιεχόμενο και τη δράση των Αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας μας, Ολυμπιακών και μη. Γι΄αυτό το λόγο από την αρχή του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει μία πραγματική διαβούλευση για εκσυγχρονισμένο και βελτιωμένο αθλητικό νόμο στη χώρα μας. Σήμερα αυτός ο νόμος όπως έχει ψηφιστεί δεν μπορεί να εφαρμοστεί και όλα αυτά περί συνδυασμών, ποσοστώσεων,  απλής αναλογικής σε εκλογές σωματείων, ανήκουν αλλού και δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Αυτός ο κρατισμός, αυτός ο συγκεντρωτισμός, επίσης δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό αλλά και με μία χώρα σύγχρονη που θέλει να αναπτυχθεί κι ένα άθλημα που θέλει να βελτιωθεί. Η έλλειψη διαφάνειας στις Ομοσπονδίες είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Η έλλειψη σοβαρής διαχείρισης των οικονομικών κάποιων Ομοσπονδιών είναι ένα ζήτημα που επίσης μας απασχολεί. Μας απασχολούν και οι θητείες στις Ομοσπονδίες, γιατί κάποιοι ξέχασαν να τελειώσουν την θητεία τους και στην ουσία εμποδίζουν να τροφοδοτείται με οξυγόνο αυτή η Ομοσπονδία. Και πολλές φορές αυτή η αγάπη τους για την καρέκλα, αποτελεί εμπόδιο και τροχοπέδη για νέους αθλητές και για νέα σωματεία που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους. Αυτή είναι η πρόθεση μας και σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να συνεργαστούμε στενά, σε έναν διάλογο ειλικρινή και καθαρό».

Εκτός του Υφυπουργού Αθλητισμού, τα διπλώματα παρέδωσαν στους νέους προπονητές, ο Πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Θανάσης Παπαγεωργίου, η Πρόεδρος Σχολής Προπονητών Σάσα Γκούφα, ο Διευθυντής Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ Βασίλης Κάκος, ο Διευθυντής της Σχολής Προπονητών Νεκτάριος Σταύρου και τα μέλη της Επιτροπής της Σχολής Άρης Κόμης και Μαρία Κυριλλοπούλου.