Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα η παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων της εν εξελίξει έρευνας του Διεθνώς Βραβευμένου “Sintashta Bow Project“, απο τον Έλληνα Αρχαιολόγο Σπύρο Μπάκα (Μ.Sc.) και τον Ρώσσο Αρχαιολόγο Ivan Semyan (Ph.D. c), στα πλαίσια του Εργαστηρίου (Workshop) Πειραματικής Αρχαιολογίας που οργανώνει ο Ρωσσικός οργανισμός “Archaeos – Experimental Archaeology Association” . Η εκδήλωση έγινε στο ‘Institute of World Civilizations” της Ρωσικής πρωτεύουσας.

Το “Sintashta Bow Project” είναι το βραβευμένο πρόγραμμα Πειραματικής Αρχαιολογίας για το έτος 2019 (EXARC Twinning Award 2019) απο τον Διεθνή Οργανισμό EXARC , το οποίο ηγούνται και μελετούν οι Αρχαιολόγοι Σπύρος Μπάκας (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας) και Ivan Semyan (South Ural State University). Σκοπός του project είναι η – για πρώτη φορά – πειραματική έρευνα , μελέτη και ανακατασκευή ενός πολύ ιδιόμορφου τύπου τόξου, (του αρχαιότερου “compound” τόξου στο κόσμο) που ανήκει στον πολιτισμό Sintashta (Νότια Ουράλια Όρη / 2.100-1.800 π,Χ). Αποτελεί μία σπάνια περίπτωση τόξου, μοναδικού στο είδος του απο κατασκευαστικής πλευράς και τεχνικής λειτουργίας. Μια σειρά από ταφές αντρών πολεμιστών -οι οποίοι είναι παράλληλα και τοξότες- περιέχουν ταυτόσχημες εμφανίσεις κάποιων ειδικών κατασκευών οι οποίες λειτουργούσαν σαν εξαρτήματα τόξων : ιδιόμορφα “arrow rest”, και αγγύλα εξαρτήματα που προσαρμόζονται στο ένα άκρο του τόξου και ενισχύουν την δύναμη του. Αυτές οι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις πάνω στην ανεπτυγμένη τοξευτική κουλτούρα του πολιτισμού Sintashta, έρχονται να πλαισιώσουν τις ήδη σημαντικές σηματοδοτήσεις του πολιτισμού αυτού, ως του πρώτου πολιτισμού που ανέπτυξε άρμα για πολεμικούς σκοπούς.

Το πρωτοποριακό αυτο project πειραματικής αρχαιολογίας, περιλαμβάνει την πειραματική ανακατασκευή και δοκιμή τριών εκδοχών του τόξου, με παράλληλες πειραματικές εφαρμογές βλητικής λειτουργίας. Για τις πειραματικές εφαρμογές ανακατασκευάστηκαν βέλη, απο διάφορα είδη ξυλου, και με συνδυασμό διαφορετικών ειδών αιχμών (πέτρινων, κοκάλινων, χάλκινων). Η όλη διαδικασία  καλύπτεται δημοσιογραφικά απο το National Geographic Russia και υποστηρίζεται απο σειρά Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (European Association of Archaeologists- EAA, South Ural State University, κ.α.).  Το πρώτο μέρος της έρευνας έχει ηδη παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο Πειραματικής Αρχαιολογίας στο Negotin της Σερβίας (01/06/2019).

Οι παρουσιάσεις στην Ρωσσία θα συνεχιστούν με διαλέξεις των δύο ερευνητών στο Πανεπιστήμιο South Ural State University στην πόλη του Chelyabinsk  και στη πόλη του  Yekaterinburg.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοποριακή αυτή έρευνα πάνω στην μηχανική των αρχαίων τόξων μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://sintashtabow.org/

https://exarc.net/history/first-twinning-ever-exarc